Pravidelné upratovanie sa obyčajne zameriava iba na niekoľko najdôležitejších úkonov, ktoré majú zaistiť, že príbytok bude čistý a hygienicky nezávadný. Tieto činnosti pomáhajú zveľaďovať domácnosť a udržiavať jej chod na potrebnej úrovni. Okrem pravidelného upratovania je však niekoľkokrát za rok vhodné realizovať generálne upratovanie, ktoré vám pomôže nachystať obydlie na blížiace sa obdobie. Štandardne sa tak stretávame s upratovaním jarným, ktorého cieľom je pripraviť sa na letnú sezónu. V jeseni by však malo prebehnúť podobné generálne upratovanie s obdobným cieľom – jesenné upratovanie.

Prečo si dať záležať na jesennom upratovaní


Rovnako ako na jar i v jeseni je nutné pripraviť domácnosť na náročnejšie obdobie krátkych dní a chladného počasia. Vlastníci záhradky majú s jesennými prácami rozsiahle skúsenosti a obdobnú opateru vyžaduje i vaše obydlie. Letné dni bývajú hektické a veľa vecí sa kvôli nutnosti skĺbiť pracovné povinnosti, staranie o deti na prázdninách a dovolenky často odkladá a je to preto práve jeseň, kedy sa celý ten kolotoč ukľudní a dáva priestor pre usporiadanie domácnosti k opätovnej intenzívnej prevádzke. Na jeseň a neskôr i v zime sa domácnosť využíva oveľa viac, je preto vhodné domácnosť i seba na toto obdobie pripraviť.

Na čo sa pro jesennom upratovaní zamerať


Zatiaľ čo pravidelné upratovanie sa zameriava na tie najvyužívanejšie oblasti, veľký generálny poriadok by mal byť orientovaný skôr na také veci, ku ktorým sa v bežnom zhone nedostanete. Vyhraďte si na realizáciu činností spojených s jesenným upratovaní aspoň jeden až dva dni, aby ste všetko v poriadku a bez problémov stihli. Tu je zoznam základných vecí, ktoré by ste mali urobiť:
• balenie a chystane oblečenia
• dlážky a koberce
• okná a dvere
• veľký nábytok a poťahy

Pripravte si šatník


Jedným zo základných špecifík jesenného a zimného obdobia je vrstvenie ošatenia. Zatiaľ čo v lete si vystačíte s ľahkými jednoduchými modelmi, už v sychravom jesennom počasí radšej siahnete po plných topánkach a bunde alebo kabáte. Väčšina z nás tak musí šatník na toto obdobie pripraviť, a to ideálne zabalením letných vecí a ich odložením. Výhodou pretriedenia šatníka je dobrý prehľad o tom, čo máte k dispozícii a čo vám chýba. Rovnako by ste mali pristupovať i k detskému ošateniu - tento úkon vám naviac pomôže zadovážiť všetko potrebné s predstihom. Optimálne je, ak máte možnosť letné veci uložiť niekam, kde nebudú zavadzať. Pro nedostatku priestoru sa skúste poobzerať po vákuovacích technológiách, veľmi výrazne ušetria priestor a naviac zaistia, že oblečenie zostane chránené proti vonkajšiemu prostrediu.

Dlážky a koberce


Aj keď dlážky pravidelne umývate a koberce vysávate, pri generálnom upratovaní by ste mali ísť ešte o krok ďalej. U umývateľných dlážok je vhodné ich aspoň raz za čas vyčistiť náročnejším prípravkom alebo parou, rovnako ako koberce, v ktorých sa veľmi často usadzuje prach. Dôkladné čistenie dlážok a kobercov vyžaduje veľa času, preto pro jeho realizácii oceníte každú pomoc, ideálne je tak skombinovať dve novodobé technológie, a to robotický vysávač a parný mop. Nechajte miestnosť najskôr vyčistiť robotickým vysávačom a dočistenie parou potom zaistí hygienicky čistý povrch, ušetríte si tak veľa námahy.

Okná a dvere


Lesklé hladké vodorovné povrchy sa čistia iba niekoľkokrát do roka a jesenné upratovanie je pre tento úkon ideálnym obdobím. Ak si chcete ušetriť prácu, použite na čistenie okenných skiel parné čističe, výsledok je veľmi dobrý a vyhnete sa nutnosti leštenia. U dverí (ak nie sú tiež zo skla) je vhodné previesť kompletné otretie – k tomuto účelu je možné použiť vysávač alebo mop s technológiou naparovania – a potom ošetrenie povrchu vhodným prípravkom. Rovnakým spôsobom je vhodné pristupovať i k obkladaným stenám. Pri umývaní okien nezabudnite vyprať závesy a záclony.

Veľký nábytok a poťahy


Kreslá, pohovka či obývacie steny a knihovne – toto všetko by ste mali dať do poriadku. Poťahy a čalúnenie by sa mali dôkladne vyčistiť, na drevenom alebo laminátovom nábytku realizovať odstránenie prachových nánosov či ďalšie ošetrenie. Prach by ste mali dostať i spod nábytku – ak je na nožičkách, pomôže opäť robotický vysávač. Ak ho v domácnosti zatiaľ nevlastníte, pomôže vám s výberom napríklad tento porovnávací test najlepších robotických vysávačov. Pri jesennom upratovaní by ste nemali zabúdať ani na domáce zvieratká – väčšina z nich v tomto období prichádza o srsť, preto buďte pripravení s vysávačom (ručným pre nábytok a robotickým pre zem) na intenzívnejšiu prevádzku.

Admin, 29.10.2022


Kategórie

Archív

Posledné články